Zimowe inspiracje - kilka faktów o cieple i ogrzewaniu - O ogrzewaniu

Dodane: 15-05-2019 03:36
Zimowe inspiracje - kilka faktów o cieple i ogrzewaniu - O ogrzewaniu esem trudniejszym do opisania i modelowania niż proces przewodzenia. W dodatku parametry płynów wykazują zwykle większą zmienność w zależności od temperatury i ciśnienia niż współczynnik przewodzenia ciepła w ciele stałym. Jest to ważne ponieważ w procesie projektowania wymienników to właśnie na ten rodzaj ruchu można wpływać zmieniając parametry przepływu. Ruch ciepła przez konwekcję opisuje ogólne równanie: Q ˙ = ? ? A ? ? T \displaystyle \dot Q=\alpha \cdot A\cdot \Delta T \displaystyle \dot Q=\alpha \cdot A\cdot \Delta T gdzie: ? ? współczynnik wnikania ciepła (kW/m2K) A ? powierzchnia wymiany ciepła (m2) ?T ? różnica temperatur (K). Do obliczenia współczynnika wnikania ? wykorzystuje się liczby podobieństwa ? Nusselta, Prandtla, Reynoldsaa oraz inne. W literaturze dostępne są wzory korelacyjne umożliwiające wyznaczenie tych liczb z dużą dokładnością.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wymiennik_ciep%C5%82aCzerpią energię z gazuRodzaje grzejników Grzejniki gazowe Czerpią energię z gazu. Stosowane są rzadko. Wady i zalety: Znikome zanieczyszczenie powietrza na zewnątrz budynku. Dosyć wysoki koszt ogrzewania (ale niższy niż elektryczne). Konieczność zapewnienia ciągu kominowego spalinowego. Wysoki komfort użytkowania. Możliwość szybkiego włączenia lub wyłączenia o dowolnej porze. Grzejniki gazowe metalowe (żeliwne, lub z innego metalu) Wady i zalety: Silne nagrzewanie się powierzchni grzejnika (możliwość poparzenia). Szybkie stygnięcie po zgaszeniu gazu. Szybkie nagrzewanie się pomieszczeń. Nierówna temperatura w pomieszczeniu (przy grzejniku upał, z dala ? chłód). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/OgrzewanieOgrzewanie tradycyjne - piec węglowyPiec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe

© 2019 http://o-ogrzewaniu.eko-las.wroclaw.pl/